Omgeving en historie

Jaagpad

 
 
Het Koetshuis-Fraamklap ligt aan het Jaagpad tussen Onderdendam en Middelstum, aan het Boterdiep (zie foto), waar de schippers vroeger hun schepen vaak door het water moesten trekken met behulp van een paard, een knecht of moeder de vrouw. Dit scheepsjoagen (Gronings voor scheepstrekken) werd in de volksmond “jagen” genoemd. Aan deze krachtsinspanningen dankt het Jaagpad dan ook haar naam. Op een aantal plaatsen langs het water kan men de rollepalen (om schepen door de bocht te trekken) nog bewonderen. In Onderdendam wordt dit Scheepsjoagen jaarlijks in augustus met een feest herdacht en herbeleefd. Hier is ook een mooi beeld van een “jagende vrouw” te bewonderen.
 

Anekdote

 

Het koetshuis is ruim honderd jaar geleden gebouwd door de herenboer, die het gluren van zijn vrouw naar de naburige smederij en het zeuren aan de etenstafel spuugzat was. Op een dag is hij – wordt verteld-  plotseling gestart met de bouw van het koetshuis, waar hij zijn paarden en koetsjes kon onderbrengen.  Het hooi (zonder meid uiteraard) op zolder. Zo was hij mooi van “het gegluur”  tijdens het eten verlost. Het koetshuis werd namelijk precies in de zichtlijn van boerderij en smederij gebouwd.  
Of hiermee ook het zeuren was verdwenen …?

 

Klap

 

 
 
Fraamklap is een gehucht vlakbij het dorp Middelstum. Genoemd naar de brug van Fraam. Een brug die beweegbaar is (namelijk opgehaald kan worden) wordt in het Gronings “klap” genoemd. Een til is een brug die over het water vast in de weg is gelegd. Het voorvoegsel Fraam verwijst naar de (inmiddels verdwenen) borg Fraam bij de plaats Huizinge. De brug ligt vrij ver van deze voormalige Groninger burcht af, maar het gaf de plaats aan waar men van het Boterdiep moest afbuigen om via het Westerwijtwerdermaar en het Huizingermaar bij Huizinge (en dus ook bij Fraam) aan te komen.
 

Noorderrondrit

 
Bij schaatsenrijders en fietsers is Fraamklap aardig bekend. De Noorderrondrit op de schaats, fiets en als wandelroute, is de tegenhanger van de Friese Elfstedentocht. Bij Dokkum kennen ze Bartlehiem. De Groningers menen dat zij in Fraamklap het Bartlehiem van Groningen als publiekstreffer hebben. De schaatsers, fietsers en wandelaars kruisen Fraamklap namelijk drie keer. Vanzelfsprekend is er altijd sprake van “wind tegen” en “bizarre omstandigheden”. Natuurlijk ontvangen de sportievelingen hiervoor Gronings applaus.